Katten & Kittens

veelgestelde-vragen-katten-en-kittens-middel.jpgVEELGESTELDE VRAGEN KATTEN

Tegen Herpes en Calici is namelijk een andere vorm van bescherming nodig die niet te meten is. Voor Herpes zijn de geheugencellen verantwoordelijk voor de bescherming en geheugencellen kunnen niet gemeten worden. Voor Calici gaat het om antilichamen (IgA) die in de slijmvliezen zitten die verantwoordelijk zijn voor de bescherming. Ook deze kunnen niet via het bloed worden gemeten.

Wij adviseren om te titeren voor Panleukopenie omdat dit absoluut de belangrijkste is en het is natuurlijk heel fijn om te weten of je kat hiertegen optimaal beschermd is of niet. Voor Herpes & Calici adviseren wij wel om hiertegen te vaccineren. De duur van de vaccinatie kan per merk verschillen. De meeste vaccins hebben een geldigheid van 1 jaar; de Purevax RC (tegen Herpes & Calici) en de Purevax RCP (Herpes, Calici en Panleukopenie) hebben een geldigheid van 3 jaar.
Vaccinaties tegen Herpes en Calici kunnen helaas niet voorkomen dat het dier ziek wordt en doordat we dit niet kunnen titeren weten we natuurlijk ook niet of ze aangeslagen zijn of niet. Een aangeslagen vaccinatie kan echter wel zorgen voor een milder verloop van deze ziekten.

Indien je je kat laat vaccineren, vraag dan je dierenarts het vaccin toe te dienen in de flank, poot, of staart en NIET tussen de schouderbladen. Dit omdat katten het zogenaamde Feline Injection Site Sarcoma (FISS) kunnen ontwikkelen. Dit is een kwaadaardige tumor die zich kan ontwikkelen op de plek van de vaccinatie. Als deze zich tussen de schouderbladen ontwikkelt, is het zo goed als onmogelijk om deze operatief te verwijderen.