hondenscholen-a.jpg

Waarom is juist een titerbepaling zo belangrijk op een hondenschool?
 

Bij veel hondenscholen worden dierenpaspoorten jaarlijks gecontroleerd om te verifiëren of de vaccinaties nog geldig zijn. Want waar wekelijks zoveel honden samenkomen, is het laatste wat je wilt dat er ernstige besmettelijke ziektes uitbreken.
De Raad van Beheer accepteert en erkent een geldige titerbepaling al sinds januari 2015 maar dit blijkt nog niet overal bekend te zijn.

titerbepaling-raad-van-beheer.jpg

Om meteen een veelgehoord vooroordeel weg te nemen: titeren is geen vervanging voor vaccineren. Alleen is het wel zo dat wanneer een dier nog over voldoende antistoffen beschikt die bescherming bieden, vaccineren zinloos is. De extra vaccinatie zal niet meer bescherming bieden, terwijl de pup/hond wel onnodig belast wordt om dat vaccin te kunnen verwerken.

Vaccineren is absoluut noodzakelijk en heeft ervoor gezorgd dat er geen grote uitbraken meer zijn van parvo, distemper en infectieuze hepatitis. Dit omdat een groot percentage van de populatie nu beschermd is. Gelukkig slaat het grootste deel van de vaccinaties ook echt aan maar helaas is dat zeker niet bij alle honden het geval. Vooral in de categorie pups/jonge honden (tot 1 à 1,5 jaar) komen met grote regelmaat onbeschermde honden voor die toch keurig gevaccineerd waren. Het niet aanslaan van een vaccinatie kan meerdere oorzaken hebben. Je hoopt dan niet dat zo'n onbeschermde hond in contact komt met de ziekte (en dat gewoon door aan een plasje op het gras te ruiken) en de ziekte oploopt en weer doorgeeft.

Dit is nu precies de reden waarom titeren zo belangrijk is. Bij vaccineren hoop je op een goede bescherming; door te titeren weet je zeker of je hond wel of niet beschermd is. Een getiterde hond met een positieve uitslag brengt veel meer veiligheid op het trainingsveld dan een hond die alleen gevaccineerd is en waarvan niet bekend is of deze wel beschermd is. 

Kijk eens rond op deze informatieve website. Mocht u als hondenschool en/of instructeur toch nog vragen hebben, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij helpen graag om eventuele onduidelijkheden te verduidelijken!

U kunt onderstaand vignet downloaden en gebruiken om op uw website en/of facebookpagina te plaatsen om uw cursisten duidelijk te maken dat u de TiterTest accepteert. Dat scheelt heel veel potentiële cursisten al zoeken en vragen. Als service kunt u natuurlijk ook altijd een titersessie voor alle cursisten en/of andere hondenbezitters uit de regio organiseren. Want de TiterTest is hier bij uitstek geschikt omdat de uitslag al na 10 minuten bekend is. Denk hier eens aan bij bijvoorbeeld een Open Dag, evenementen, wedstrijden etc.! Neem gerust contact met ons op; wij helpen u graag met de voorbereidingen en tips!

titer-afbeelding-vetsupplies-pension.png