fokkers-3-a.jpg

Een goede voorbereiding is het halve werk!
 
Stap 1: Zorg voor een optimale bescherming van de (aanstaande) moederhond
Het is aan te raden om de aanstaande moederhond ruim van tevoren te laten titeren (indien dat nog niet gebeurd is, of (te) lang geleden. Want wanneer de moederhond niet over antilichamen beschikt, kan ze deze uiteraard ook niet doorgeven aan haar nakomelingen.
Als je ruim de tijd neemt dan heb je, in het geval er gevaccineerd zou moeten worden, nog alle tijd om haar beschermd te krijgen. Laat nog wel even een titerbepaling ter controle uitvoeren! Wanneer je je teef uiterlijk een maand of 3 voor de dekking laat titeren, heb je in principe voldoende tijd.
 
Stap 2: informeer toekomstige puppy-kopers dat u de pups wilt laten titeren
Er zullen zich geïnteresseerden voor een pupje aandienen. Laat hen meteen weten dat je van plan bent om de pups te gaan titeren en probeer hen duidelijk te maken wat dit inhoudt. Wanneer ze er nog niet mee bekend zijn, kun je hen op deze website wijzen en vragen of je hen lid mag maken van de facebookgroep "Alles over Titeren". Daar is een schat aan informatie over dit onderwerp te vinden en kunnen ze aan de hand van talloze voorbeelden zien hoe dit in zijn werk gaat.
 
Stap 3: voorbereidend werk
Verdiep je alvast waar je je pups wil laten titeren en welke afspraken je wil maken met de potentiële puppy kopers over het vervolgtraject. In de facebookgroep zijn hierover ook meerdere ideeën geuit dus het is altijd handig om te kijken waar de voorkeur naar uitgaat.
 
Stap 4: de bevalling
Wanneer de bevalling gaat beginnen is het belangrijk dat de pups vooral de eerste 12 uur na de bevalling goed kunnen drinken. Een pup wordt namelijk geboren met slechts een kleine hoeveelheid antilichamen. De eerste dikke en wat gele melk die de moederhond produceert noemen we biest of colostrum. Deze is rijk aan eiwitten en antilichamen. Omdat de antilichamen van de moeder afkomstig zijn noemen we dit maternale antilichamen. Deze antilichamen kunnen alleen gedurende het eerste etmaal waarvan de eerste 12 uur cruciaal zijn, de darmwand passeren. Daarna sluit de darmwand zich en kunnen ze niet meer passeren om in het bloed te worden opgenomen. Maternale antilichamen geven een tijdelijke bescherming. Hoe lang de pups met deze tijdelijke maternale antilichamen gaan doen, is niet te voorspellen. Zolang puppy's nog voldoende bescherming hebben, zal vaccineren weinig kans van slagen hebben omdat de maternale antilichamen het vaccin zullen neutraliseren.
 
Stap 5: afspraak maken voor een TiterTest bij de dierenarts
Wanneer de pups 2-3 weken zijn, is het handig om alvast met een dierenarts die de RapidSTATUS™ TiterTest™ gebruikt een afspraak te maken. Hiervoor zal extra tijd voor moeten worden vrijgemaakt: dierenpaspoorten, gezondheidsonderzoeken, chippen etc.
Indien het om stamboompups gaat, zal de Raad van Beheer eerst komen chippen. Pas daarna kun je de pups laten titeren. (zie https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/advies-chippen-en-vaccineren/)
 
Stap 6: de 1e TiterTest met de RapidSTATUS™ TiterTest™!
Je gaat zo rond 6-7 weken met alle pups (en moederhond) naar de dierenarts om hen te laten titeren. Aan de hand van de uitslag kun je dan het verdere traject bespreken met de nieuwe puppy-eigenaren. Open onze Titerlijst met dierenartsen die de RapidSTATUS™ TiterTest™ gebruiken en overleg samen welke dierenarts(en) in de regio van de puppy-eigenaar is/zijn gevestigd. Maar het is natuurlijk ook ontzettend leuk om te proberen met alle pups en eigenaren bij dezelfde dierenarts/praktijk te blijven titeren, bijvoorbeeld in combinatie met lekker spelen vooraf (zijn ze lekker moe) en/of gezamenlijk lunchen. Er valt genoeg informatie en ervaringen uit te wisselen onderling en de pups vinden het (meestal!) hartstikke leuk om elkaar weer te zien. Maak er iets leuks van!
 
Stap 7: de 1-jaars Titer!
Ca. 1 jaar later of rond hun 1e verjaardag zal er nogmaals getiterd worden en wanneer de positieve waardes van de laatste TiterTest nog steeds positief zijn dan zullen ze in principe voor 3 jaar afgetekend mogen worden. En dan hebben ze dus de 1-jaarsvaccinatie helemaal niet nodig. Heel veel fokkers doen dit dus gezamenlijk en maken er gelijk een nestreünie van. Gewoon een tip!
 
Wij wensen u ontzettend veel geluk, plezier, succes en een geweldige tijd toe met uw pups en als we u ergens mee kunnen helpen, laat het ons weten!
 
Downloads