mesitran-header-middel.jpg

 

L-Mesitran – Meer dan honing!

Tot op de dag van vandaag wordt pure honing gebruikt met goede resultaten. Het gebruik van pure honing is echter niet patiëntvriendelijk. Biochemicus Dr. Th. Postmes die verbonden was aan het Academisch Ziekenhuis Maastricht, ontwikkelde op basis van honing een unieke zalf. Aangetoond is dat deze honingzalf opmerkelijke resultaten geeft in wondbehandeling, zoals de antibacteriële en wondreinigende werking, de afname van de ontstekingsreactie, de absorptie van veel wondvocht, het voorkomen van maceratie en de optimalisering van de wondgenezing.
L-Mesitran biedt een natuurlijke doorbraak in wondbehandeling.

Sinds 2002 is L-Mesitran het toonaangevende merk van wondverzorgingsproducten op basis van honing. Publicaties in internationale peer reviewed journals zoals The Lancet, Burns en Journal of Wound Care onderstrepen de effectiviteit en veiligheid van de producten.
L-Mesitran wondverzorgingsproducten zijn veelzijdig en buitengewoon effectief in zowel de humane geneeskunde als diergeneeskunde. Ze helen niet alleen complexe wonden maar verwijderen ook biofilms van geïnfecteerde wonden, waardoor de genezing sneller en efficiënter verloopt. Alle producten hebben een CE-markering, zijn FDA approved en verkrijgbaar in meer dan 50 landen.

Veterinair gebruik L-Mesitran

Voor veterinair gebruik wordt L-Mesitran Soft wondgel geadviseerd. Deze veroorzaakt geen prikkeling in de wond terwijl L-Mesitran Ointment dat in enkele gevallen wel kan geven.
In bepaalde gevallen kan het echter lonen om L-Mesitran Ointment in te zetten. Bijvoorbeeld bij paarden of andere dieren die in de buitenlucht verblijven en waarbij de wond niet kan worden afgedekt met een secundair wondverband. L-Mesitran Ointment is wat plakkeriger dan de Soft wondgel waardoor het in deze specifieke gevallen wat beter aan de wond blijft hechten.


De producten van L-Mesitran zijn door dierenartsen in te zetten als alternatief voor antibiotische therapieën.
L-Mesitran Soft wondgel is speciaal ontworpen met het oog op gevoelige patiënten. Pure honing staat erom bekend pijn te veroorzaken bij de toepassing op wonden.
L-Mesitran Soft bevat 40% Medical Grade Honing (MGH), hypoallergene lanoline (Medilan®), propyleenglycol, PEG 4000 en vitamine C & E. Voor de behandeling van (verontreinigde) chronische en/of acute wonden, voor diepe en oppervlakkige wonden.
L-Mesitran Soft is eenvoudig aan te brengen en zal niet met de wond verkleven.

Veterinaire bijsluiter L-Mesitran Soft

Verschillen L-Mesitran Soft wondgel met L-Mesitran Ointment wondzalf:

 • de Soft wondgel is gemakkelijker smeerbaar, terwijl de Ointment wondzalf een compacte samenstelling heeft.
 • de Soft wondgel kan in grote hoeveelheden worden aangebracht, terwijl de Ointment wondzalf dun dient te worden aangebracht.
 • de Soft wondgel is geschikt voor het opvullen van diepere wonden.
 • de Soft wondgel veroorzaakt geen prikkeling in de wond, terwijl de Ointment wondzalf dat in enkele gevallen wel kan geven.
  Meer informatie over de veterinaire toepassingen van L-Mesitran vindt u hier.

De voordelen van L-Mesitran

 • Bestrijdt wondbacteriën, ook de antibiotica-resistente bacteriën
  Met behulp van L-Mesitran wordt de bacteriële concentratie in de wond onder controle gehouden, alsmede de MRSA- en VRE-bacteriën. Dat betekent dat de wond niet steriel hoeft te worden. Door de concentratie van bacteriën te beheersen, genezen wonden snel en succesvol.
 • Veilig gebruik zonder bijwerkingen
  Er zijn geen bijwerkingen, geen contra-indicaties, geen beperkingen ten aanzien van het gebruik van de wondzalf, wondgel en wondverbanden bekend. Geen allergische reacties of vertraging in de wondgenezing. Veilig, betrouwbaar en uitvoerig onderzocht. Ook preventief antibacterieel toepasbaar.
 • Zekerheid over effectiviteit
  Tal van onderzoeken hebben de effectiviteit aangetoond. Ook de snelheid van de antibacteriële werking en genezing is van belang.
 • Voor alle wonden toepasbaar
  Voor een breed indicatiegebied en alle fasen van wondgenezing is L-Mesitran wondzalf en/of wondgel te gebruiken. De wondzalf en/of wondgel kan ook de wondbodem van diepe wonden gemakkelijk bereiken, reinigen en voor weefselherstel zorgen. De wondverbanden L-Mesitran Tulle en L-Mesitran Foam zijn ontwikkeld voor de behandeling van wonden, die weinig tot veel wondvocht afgeven.
 • Goed en gemakkelijk doseerbaar
  Van de zalf of wondgel is maar heel weinig nodig voor een effectieve behandeling. Een dun laagje, is voldoende. Eenmaal daags of eenmaal in de twee dagen verbandwisseling volstaat. L-Mesitran Soft wondgel kan in een ‘wondopvullende’ hoeveelheid worden aangebracht en afgedekt met een wondverband of wondpleister.
 • Kostenbesparend
  Door de geringe hoeveelheid die nodig is voor gebruik en de lage prijs worden kosten bespaard.
 • Te combineren met alle wondverbanden
  L-Mesitran wondzalf en/of wondgel combineren goed met alle wondverbanden, zoals gaas of non-woven kompressen, wondpleisters, foamverbanden en alginaten en passen daardoor gemakkelijk in elk wondprotocol. De toevoeging van de wondzalf aan andere wondverbanden zorgt er bovendien voor dat deze minder snel aan de wond hechten.
  De L-Mesitran wondverbanden kunnen ook met de wondzalf en/of wondgel worden gecombineerd voor de behandeling van necrose, beslag en diepere wonden.

Eigenschappen L-Mesitran wondzalf / wondgel / wondverbanden

 Een belangrijk voordeel van deze honingproducten is de combinatie van eigenschappen, die in andere zalven en wondverbanden niet voorkomt;

 • Antibacteriële werking
  L-Mesitran wondzalf en wondgel is werkzaam tegen een reeks van bacteriën en schimmels, zoals Staphylococcen, Pseudomonas, E. coli, Streptococcen, antibiotica-resistente bacteriën MRSA en VRE, Candida albicans en overige schimmels en gisten. De honingzalf en wondgel is bacteriocide. Bovendien vangen de honingzalf en de wondgel vrije zuurstofradicalen weg, die een optimale genezing in de weg staan.
 • Ontstekingsremmende werking
  Onderzoek toont een verminderde ontsteking, verminderd oedeem, dalende vochtafscheiding aan en laat een kalmerend effect in de wond en huid zien. Een voorbeeld daarvan is de direct afnemende blaarvorming bij 2e graads brandwonden en daardoor afname van pijn en druk van het wondvocht.
 • Debriderende werking
  De autolyse van necrotisch weefsel en beslag in de wond wordt gestimuleerd door activering van de lichaamseigen enzymen en de osmotische werking van de honing. Wonden worden hierdoor snel gereinigd en gereedgemaakt voor weefselherstel.
 • Stimulering van weefselgroei
  Honing bevordert de vorming van zuiver en gezond granulatieweefsel en optimaliseert de epithelialisatie. De angiogenese en groei van fibroblasten wordt gestimuleerd en zorgt voor meer zuurstof, waardoor de weefselregeneratie wordt bevorderd. De lage pH-waarde (3 tot 4) zorgt er eveneens voor dat meer zuurstof wordt vrijgegeven. Bovendien hebben de aminozuren, vitaminen en gemakkelijk opneembare suikers een positieve invloed op de wondgenezing.
 • Geurneutraliserende werking
  De onaangename wondgeur wordt veroorzaakt door afvalstoffen die bacteriën produceren. Door de snelle antibacteriële werking van L-Mesitran neemt het aantal afvalstoffen af en verdwijnt de geur.

 

button-lmesitran-terug.png