Voordelen titeren puppy's
Het laten titeren van je pup brengt veel voordelen met zich mee. Het uiteindelijke doel van een titerbepaling is om te weten of je pup na vaccinatie beschermende antilichamen heeft aangemaakt tegen besmettelijke ziektes die tot een dodelijke afloop (vooral bij puppy's die nog heel kwetsbaar zijn) kunnen leiden. Antilichamen kunnen op de volgende manieren worden aangemaakt:
- De bekendste en meest veilige manier om puppy's antilichamen aan te laten maken, is door hen te laten
vaccineren.
- Een andere manier waarop puppy’s antilichamen aanmaken is doordat ze een ziekte oplopen. Dat is iets wat we niet willen! Je hond kan hier heel erg ziek van worden, andere honden besmetten, schadelijke gevolgen eraan over houden maar ook een ziekte niet overleven. Vandaar ook dat er vaccins zijn ontwikkeld. En dat die vaccins ook echt nodig zijn, wordt wel bewezen doordat de ziektes waarvoor we kunnen laten titeren, nu veel minder voorkomen.
Het immuunsysteem van een hond zit vernuftig in elkaar. Wanneer de moederhond antistoffen heeft, zal zij deze in de eerste uren na de geboorte van de pups via de biest (eerste moedermelk die antilichamen bevat) doorgeven aan haar pups. Deze antilichamen zijn tijdelijk en we noemen ze maternale antilichamen. En dat tijdelijk, is bij elke pup verschillend. Ze kunnen met 6 weken verdwenen zijn maar ook pas met 25 weken. Het enige dat we weten is dat wanneer de moeder geen antilichamen heeft, ze die ook niet door kan geven.
Omdat we dus niet weten hoelang de pups maternaal beschermd zijn, vaccineren dierenartsen de puppy’s volgens een vaccinatieschema dat bestaat uit een drietal vaccinaties die om de 3 of 4 weken worden toegediend.
Lees meer over vaccinatieschema's bij de veel veelgestelde vragen.
Zolang de pup nog over voldoende maternale bescherming beschikt, bestaat er een grote kans dat de vaccinatie niet aanslaat en dus niet leidt tot bescherming en langdurige immuniteit. Je hebt je hondje dus een vaccinatie laten toedienen om het te beschermen maar hebt nog steeds geen idee of dat daadwerkelijk het geval is. Er is dus eigenlijk een soort van schijnveiligheid gecreëerd en kun je alleen maar hopen dat het diertje niet ergens een virus oppikt met alle gevolgen van dien.
Door te titeren kan je dierenarts zien of de pups wel of geen maternale antilichamen heeft. Steeds meer fokkers beginnen al in het nest te titeren in plaats van standaard te vaccineren op 6 weken. Het merendeel van de pups blijkt op die leeftijd over voldoende antilichamen te beschikken waardoor die vaccinatie dus helemaal niet nodig en waarschijnlijk weinig effectief zal zijn. Anderzijds kan het ook voorkomen dat de pups dan al onbeschermd zijn en direct gevaccineerd kunnen worden met de volledige DHP-cocktail. Afhankelijk van de uitslag zal er dus bekeken worden wat de status is en welk advies het beste zal aansluiten bij iedere pup. Het kan dus voorkomen dat deze puppy’s in plaats van 3 vaccinaties maar 1 vaccinatie nodig hebben! Wanneer vervolgens ook de titerbepaling die 3 weken na de vaccinatie ter controle plaatsvindt laat zien dat deze goed is aangeslagen, dan zou het zomaar eens kunnen dat een hond langdurig tot wel levenslang beschermd is.
Werken volgens deze methode voorkomt dus niet alleen heel veel onnodige vaccinaties maar ook veel minder kans op de eventuele bijwerkingen die vaccinaties kunnen veroorzaken. Want niet wordt toegediend, kan ook niet voor problemen zorgen.
Over die paar druppeltjes bloed die bij een pup worden afgenomen, hoef je je geen zorgen te maken. Dat kleine beetje bloed kan de pup makkelijk missen en het is vaak minder pijnlijk dan een vaccinatie. Kijk maar eens hoe snel het gaat bij deze 7 weken oude teckel pup!