header-alles-over-titeren.jpg

Is jouw hond of kat wel goed beschermd tegen infectieziekten?

Als gepassioneerd dierenliefhebber heb je er alles voor over om je geliefde hond of kat gezond en fit te houden. Goede voeding, voldoende beweging en geestelijke stimulering zijn erg belangrijk.  Daarnaast wil je je dier beschermen tegen besmettelijke en dodelijke ziektes die kunnen worden opgelopen en overgebracht op anderen honden of katten. 

Om dit te voorkomen is het verstandig om je hond of kat te laten vaccineren en ga je ervan uit dat het dier antilichamen (antistoffen) aanmaakt die zorgen voor de noodzakelijke bescherming tegen infectieziekten. Helaas is dit niet altijd het geval. Een vaccinatie slaat om wat voor reden dan ook niet altijd aan, en het kan dan ook gebeuren dat een hond of kat ondanks deze vaccinatie ernstig ziek word of overlijdt. Daarnaast kennen vaccinaties ook bijwerkingen.

Het is dan ook niet voor niets dat een internationale commissie van wetenschappers (World Small Animal Veterinary Association) in 2015 nieuwe richtlijnen heeft uitgegeven met betrekking tot de vaccinaties van honden en katten. Deze WSAVA adviseert dierenartsen om een test bij je hond of kat uit te laten voeren waarbij gekeken wordt of deze antilichamen (antistoffen) heeft tegen bepaalde ziektes. We noemen dit een serologische test of titerbepaling.

Wat is titeren?
Een titerbepaling is een manier van testen die een dierenarts inzet om beschermende antilichamen tegen een aantal infectieziekten in het bloed van een hond of een kat aan te tonen. Bij een negatieve uitslag volgt er een vaccinatieadvies, bij een positieve uitslag weet je dat het dier beschermd is en wordt een onnodige vaccinatie voorkomen.
Een titerbepaling kan worden uitgevoerd met een in-house serologische test zoals de RapidSTATUS™ TiterTest™. Dit is een nauwkeurige en eenvoudig uit te voeren test die door veel dierenartsen wordt geadviseerd en ingezet. Het voordeel van deze test is dat de uitslag onmiddellijk bekend is.

Er wordt getest op de volgende ziekten:

Hond

 • CPV: parvo
 • CDV: hondenziekte (distemper of ziekte van Carré) 
 • CAV: adenovirus dat infectieuze hepatitis kan veroorzaken 

Kat

 • FPV: kattenziekte (panleukopenie)

 
Hoe komt een hond of kat aan deze antilichamen?

Dat een hond of kat antilichamen heeft is niet vanzelfsprekend. Ze kunnen op de volgende manieren ontstaan:

 1. Anders dan bij mensen, krijgen pups en kittens tijdens de dracht, weinig antilichamen binnen via de placenta. Daarom is het erg belangrijk dat ze kort na de geboorte biest drinken. Biest, of colostrum, is de eerste melk die het moederdier uitscheidt. Deze bevat, mits de moeder ze ook heeft, antilichamen. Het is zeer belangrijk dat de pups en kittens gedurende de eerste 12 uur bij hun moeder drinken. Na verloop van tijd sluit namelijk de darmwand van de pups en kittens waardoor deze antilichamen niet meer kunnen worden opgenomen in het bloed. Deze zogenaamde maternale antilichamen beschermen de jonge diertjes in de eerste fase van hun leven. Immuniteit door antilichamen van de moeder noemen we maternale immuniteit en kan wel tot 20 weken duren. Vaccinaties die tijdens deze periode worden toegediend zijn niet altijd succesvol. Laat een pup of kitten dus altijd titeren na de laatste puppy- of kittenvaccinatie!
 2. Honden en katten maken, indien alles goed verloopt, antilichamen aan na een vaccinatie. Hierbij wordt er een vaccin dat een verzwakt virus bevat geïnjecteerd. Dit verzwakte virus is niet in staat om de ziekte te veroorzaken maar het lichaam reageert op deze indringer door antistoffen aan te maken. Antilichamen die worden aangemaakt door een dergelijk vaccin zorgen ervoor dat je dier immuun wordt.
 3. Honden en katten kunnen ook antilichamen aanmaken wanneer ze in contact komen met andere honden of katten die net gevaccineerd zijn en virus uitscheiden. 
 4. Honden en katten kunnen in aanraking komen met een veldvirus. Dit is de echte ziekteverwekker die ervoor kan zorgen dat je dier doodziek wordt en kan overlijden. Als je hond of kat een dergelijke infectie overleefd, dan heeft hij antilichamen aangemaakt tegen de ziekte. 

Wat belangrijk is om te weten, is dat honden en katten die antilichamen hebben aangemaakt na vaccinatie of besmetting, b-geheugencellen aanmaken. Deze geheugencellen herkennen bij een nieuwe infectie de indringer en maken dan opnieuw antilichamen aan om deze uit te schakelen. B-geheugencellen kunnen niet worden gemeten maar dragen bij tot een langdurige en mogelijk levenslange immuniteit. De WSAVA heeft in haar richtlijnen opgenomen dat een 3-jaarlijkse titerbepaling een goed alternatief is voor de hervaccinatie tegen CPV, CDV en CAV-2 bij de hond en FPV bij de kat

 
Hoe gaat zo'n titerbepaling nu in z'n werk?

Een titerbepaling met de RapidSTATUS™ TiterTest™ is zeer eenvoudig en snel uit te voeren.

Je dierenarts neemt bij je dier een paar druppeltjes bloed af en vangt deze op in een speciaal buisje waarin een middel zit dat ervoor zorgt dat het bloed niet gaat stollen.

Vervolgens wordt er in elk monstervakjes van de test een druppeltje bloed gedoseerd. Daarna worden er 2 druppels buffervloeistof aan elk vakje toegevoegd en vervolgens gaat de test lopen. Na slechts 10 minuten kan de uitslag worden afgelezen.

 

 • De uitslag van de test is positief indien er 2 roodgekleurde lijnen in een venster aanwezig zijn. Een controlelijn (C) en een testlijn (T).
 • Elke verkleuring van de testlijn, hoe vaag ook gekleurd, betekent dat de uitslag van de test positief is.
 • De uitslag van de test is negatief indien er alleen een controlelijn aanwezig is.

 

 • De uitslag van de test is ongeldig indien er geen controlelijn (C) aanwezig is, zelfs al verschijnt er een lijn bij de testlijn (T).

 

 

Waarom de RapidSTATUS™ TiterTest™?

De RapidSTATUS™ TiterTest™ is erg populair vanwege de snelheid, eenvoud, gebruiksvriendelijkheid en nauwkeurigheid. Na slechts 3 eenvoudige handelingen wordt de test gestart en 10 minuten later weet je al of jouw hond of kat beschermd is of niet.

 

 Alle voordelen op een rijtje:

 • de RapidSTATUS™ TiterTest™ is zeer  betrouwbaar.
 • de RapidSTATUS™ TiterTest™ vraagt slechts om 3 simpele handelingen en de test doet de rest! De dierenarts kan dit gewoon tijdens een normaal consult uitvoeren. Na 10 minuten is de uitslag bekend. 
 • de uitslag kan direct worden ingevuld in het dierenpaspoort.
 • het aflezen van de RapidSTATUS™ TiterTest™ kan gewoon niet fout gaan. Het is onmogelijk om deze ondersteboven af te lezen, in de verkeerde volgorde af te lezen, of foutief te interpreteren. Alle ziekten staan zeer duidelijk op de cassette aangegeven zodat er geen discussie over mogelijk is.
 • de RapidSTATUS™ TiterTest™ test op de aanwezigheid van beschermende antilichamen. Die zijn er of die zijn er niet. Dus ook een nauwelijks zichtbaar streepje bij de T duidt op de aanwezigheid van deze antilichamen. Vergelijk het met een zwangerschapstest: je bent zwanger of niet, maar niet een klein beetje zwanger! Zoals de WSAVA aangeeft in haar Vaccination Guidelines is de hoogte van de titer niet belangrijk. Als er antilichamen worden gemeten dan betekent dit dat het dier ook geheugencellen heeft die opnieuw antilichamen zullen aanmaken wanneer het in contact komt met de ziekteverwekker.
 • de sensitiviteit, specificiteit en nauwkeurigheid van de RapidSTATUS™ TiterTest™ zijn dermate hoog dat de kans op vals positieve en vals negatieve uitslagen klein zijn.

 

Lees hier meer over de RapidSTATUS™ TiterTest™

 

RapidSTATUS™ TiterTest™: Snel en accuraat titers testen. Klaar terwijl u wacht!